Modele de bune practici

 

1 DECEMBRIE, ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

UNIREA DE LA 1859

     13 Mai 2022- zi memorabilă la Bicaz!

 

Ziua de 13 mai 2022 va rămâne o zi de neuitat în istoria liceului nostru. Am fost gazdele unui eveniment memorabil „Centenarul Încoronării” în parteneriat cu Asociația Artis Iași și Primăria Bicaz. Invitații de marcă au fost istoricii: Adrian Cioroianu și Nicolae Pepene.

Evenimentele din Neamț  au fost organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Vineri, 13 mai, pe marele ecran de la Casa de Cultură Bicaz a rulat „Maria – Inima României” (producător executiv John M. Florescu), în prezența istoricilor Adrian Cioroianu și Nicolae Pepene și a oficialităților din zonă.

Cuvântarea domnului profesor universitar Adrian Cioroianu de la începutul manifestării a emoționat pe toată lumea, mai ales generația tânără, prezentă în număr mare la acest eveniment.

„A vorbi despre Regalitate nu înseamnă că propunem idei monarhice sau republicane. Regele Ferdinand și Regina Maria nu sunt despre Monarhie sau Republică, ei sunt despre istoria noastră. Când vorbim despre ei, vorbim despre propria noastră istorie. Indiferent că suntem republicani sau monarhiști… Când vezi coroana Reginei Maria, când vezi coroana de oțel a lui Ferdinand, nu se poate să nu fii impresionat. Această Monarhie care nu a vrut să-și facă o coroană de aur pe fruntea regelui, pentru că așa cum spune Carol I: «Noi nu ne-am cumpărat independența cu aur, ci am câștigat-o pe câmpul de luptă»” – afirma istoricul Adrian Cioroianu.

„Istoria Bicazului este strâns legată, pe vecie, de existența Regalității” – a declarat  Nicolae Sălăgean, Primarul Orașului Bicaz.

„În Neamț, și dacă te împiedici de o piatră descoperi istorie. Așadar, dragi elevi, fiți atenți la tot ce vă înconjoară. Citiți zidurile bisericilor, citiți tot ceea ce găsiți pe mormintele sau pe crucile eroilor și veți descoperi istoria adevărată. Trăiască Regalitatea!” – a afirmat Elena Preda, inspector școlar pentru disciplina „Istorie”.

„(…) Regina Maria a venit la Bicaz ca să se rupă de o lume care i s-a părut falsă. A căutat aici, la Bicaz, liniște. Și, mai mult decât atât, a renunțat la hainele de regină, s-a îmbrăcat în costum popular și a spus că va da jos acel costum popular doar când România va fi din nou victorioasă” – istoricul Nicolae Pepene, la Casa de Cultură din Bicaz.

Elevii, profesorii și cetățenii au fost participanți  activi la acest eveniment unic.

 

Aniversarea Zilei Naționale la Bicaz

Sub acest slogan, liceul nostru a participat la activitățile dedicate zilei naționale a României. Elevii au scris mesaje emoționante în clase, au îmbrăcat ia și au cântat cântece patriotice.

„ Unirea – este cheia bolții fără de care s-ar prăbuși întreg edificiul național”

Liceul Carol I Bicaz a beneficiat de un program al UiPath Foundation și Teach of Romania

Începând cu luna decembrie 2022, Liceul Carol I Bicaz este beneficiarul unui program finanțat de UiPath Foundation și Teach of Romania. Programul s-a adresat atât elevilor cât și profesorilor. Pentru a fi acceptați în program, elevii au avut de îndeplinit o serie de condiții: să fie în clasa a IX-a,  să provină din medii cu o situație materială precară, să aibă minim media 6,00 la admitere la liceu. Alături de județul Neamț, beneficiare ale acestui proiect sunt încă 18 județe și aproximativ 1000 de elevi. De la liceul nostru au îndeplinit criteriile de eligibilitate 10 elevi. Aceștia beneficiază de burse lunare „Caleidoscop”  și au acces la activități educaționale online prin intermediul platformei digitale pusă la dispoziție de UiPath Foundation. Liceenii participă gratuit la cursuri online în limba engleză și totodată sunt susținuți financiar pentru a-și continua parcursul educațional. Coordonatorii programului  „Caleidoscop” pentru elevi sunt  doamna director Hrap Suzana, domnul informatician al liceului Vancea Ioan, dar și diriginții  claselor a IX-a.

Pe lângă elevi, doi profesori ai liceului: Vancea Ioan și Sîrbu Xenia, în calitate de coordonatori, au urmat un program de formare numit „Comunitatea de învățare și practică” în perioada noiembrie 2022- februarie 2023. „Comunitatea de învățare și practică” este un grup de oameni care aleg să fie împreună pentru a se cunoaște și a se susține reciproc, pentru a învăța, pentru a găsi soluții la nevoi stringente ale comunității, pentru a aplica abilități noi, pentru a împărtăși temeri, succese, bune practici. În cazul nostru, comunitatea este formată în primul rând din profesori, apoi din profesori și elevi. Noi am învățat întâi noțiuni teoretice pentru a deveni facilitatorii unor întâlniri de comunitate, iar apoi în lunile ianuarie și februarie am realizat două întâlniri de comunitate pe baza analizelor de nevoi ale comunității noastre. Una dintre ele a fost cofacilitată de doamna noastră formator Ioana Cordoș Pană, iar la cea de-a doua noi am fost facilitatorii, iar dânsa doar observator în mediul online. Prima întâlnire a avut loc pe data de 18.01.2023, iar tema a fost „ Conștientizarea zilei naționale „Mihai Eminescu” și a valorilor personale în cadrul comunității”. Ne-am propus ca participanții să  conștientizeze importanța valorii lui Eminescu în cultura națională și ulterior să realizeze o ierarhie a propriilor valori în cadrul comunității din cancelarie. La finalul întâlnirii colegii participanți au identificat trei valori comune pe care trebuie să le respecte toți  membrii comunității: colaborare, comunicare și respect. La începutul întâlnirii, un grup de elevi coordonați de d-na profesoară Hreniuc Gianina au prezentat un program artistic dedicat Zilei Culturii naționale care ne-a sensibilizat pe toți.

Cea de-a doua întâlnire a avut loc pe 14.02.2023. De data aceasta am avut invitați reprezentanți ai elevilor din majoritatea claselor. Tema a fost una de actualitate: „Autocontrolul elevilor în utilizarea tehnologiei și gestionarea eficientă a timpului”. A avut loc o dezbatere eficientă de 2 ore între profesori și elevi cu scopul de a găsi împreună soluții la utilizarea exagerată a tehnologiei de către elevi.

Ce am reușit noi să facem prin aceste întâlniri? Am reușit să aducem colegi împreună, profesori și elevi împreună. Am reușit să găsim soluții  la problemele și nevoile noastre. Am fost sinceri, degajați, prietenoși atât între noi cât mai ales cu elevii. Am înțeles că e important să respectăm principiile Artei găzduirii pe care ni le-am însușit la acest curs: „Ascult cu atenție; Vorbesc cu intenție; Îmi pasă de întreg; Toți participanții sunt O.K.” Și mai ales am învățat să celebrăm orice succes al nostru: cu o îmbrățișare, o cafea și o prăjitură.

La finalizarea programului, am învățat să realizăm design-uri ale întâlnirilor de comunitate și ori de câte ori întâmpinăm o problemă putem să organizăm o nouă întâlnire.

Mulțumim tuturor colegilor participanți, elevilor, dar și echipei de la Teach of Romania!

 

 

Articol realizat de prof. Sîrbu Xenia

Liceul Carol I Bicaz